Educatieve (digitale) tools | BELvue

Educatieve (digitale) tools

Het afgelopen jaar ontstond er door COVID-19 onverwacht een revolutie in het onderwijs. Scholen werden genoodzaakt om te sluiten, sommigen onder jullie moesten massaal online lesgeven en pijlsnel de nodige technologieën onder de knie krijgen, anderen moesten zich in de klas aanpassen aan de huidige gezondheidsmaatregelen. Deze steile technologische leercurve, de uitdagingen van het thuiswerken of in de klas, het blijven motiveren van de leerlingen... Nog nooit was lesgeven zo uitdagend! Het BELvue stelt alles in het werk om leerkrachten in hun takenpakket te ondersteunen en biedt verschillende kant-en-klare (digitale) tools aan die de betrokkenheid van leerlingen versterken. Nieuwsgierig? Ontdek ons aanbod hieronder!

Democracity 

Wat?
Leer je leerlingen alles bij over de werking van de democratische instellingen en laat hen de beperkingen en de uitdagingen ervaren van de representatieve democratie. Via een inleefspel vormen leerlingen een politieke partij en stellen ze vervolgens hun programma op. Doorheen het spel vormen de leerlingen een stad door verschillende discussies te voeren met elkaar en rekening te houden met de realiteit. Het educatief spel kan gespeeld worden met minimum 12 en maximum 28 spelers. Kies tussen een online workshop via zoom of koop de speeldoos van Democracity om in de klas te gebruiken! Gelieve de pagina "Democracity" te raadplegen indien u meer informatie wenst over deze workshop. 

Voor wie?
Lager onderwijs (5de en 6de leerjaar) en secundair onderwijs. 

Hoe?
De handleidingen zijn beschikbaar in het Nederlands en het Frans. Als u vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via [email protected]. Om je niet zomaar in het wilde weg zelf te laten beginnen aan de workshop, besloot het BELvue om een handje te helpen. Dankzij een gratis videohandleiding leggen we je het proces van de workshop stapsgewijs uit.

RECHT-vaardig

Wat?
Waarom is een rechterlijke macht nodig in een democratie? Is het moeilijk om rechtvaardig te oordelen? Wat is recht überhaupt? Belangrijke vragen die leerlingen aansporen om kritisch na te denken en kennis te maken met justitie. Het BELvue steekt deze essentiële kennis in een leuk jasje en biedt een doeltreffende workshop aan: RECHT-vaardig. Deze workshop kan je zelfstandig realiseren in de klas zonder onze hulp! Woon een fictief proces bij met behulp van een video en ervaar de rechtbank alsof jullie er werkelijk aanwezig zijn. Laat vervolgens je leerlingen in de huid kruipen van alle verschillende partijen via een rollenspel.

Voor wie?
Lager onderwijs (5de en 6de leerjaar) en secundair onderwijs. 

Hoe?
Nu is het aan jullie! Download de lerarenhandleiding.   

Ik zie, ik zie… waar jij naar kijkt!

Wat?
Dagelijks defileren er duizenden beelden op onze smartphone, op televisie, in de krant of op reclameborden. Maar zien we die beelden of hebben we er wel echt naar gekeken? Zijn we ons bewust van de kracht die deze beelden werkelijk in zich dragen? Beelden hebben de kracht om een bepaald standpunt te verspreiden, te bevestigen of te versterken.   Naar aanleiding hiervan creëerde het BELvue een workshop die je zowel via online afstandsonderwijs als in de klas met jouw leerlingen kan doen. In deze workshop leren leerlingen grondiger te kijken en beelden te lezen door zowel naar de inhoud als naar de compositie te kijken. Eveneens gaan ze zelf aan de slag en ontwikkelen een krantenpagina met beeld en tekst die elkaar versterken.  

Voor wie?
Lager onderwijs (5de en 6de leerjaar) en secundair onderwijs. 

Hoe?
De handleiding en alle benodigde documenten kunt u verkrijgen via [email protected].

EDUbox financiële educatie 

Wat?  
Goed nieuws! Dankzij een samenwerking tussen de VRT, de FSMA, de Nationale bank en het BELvue konden wij een digitaal educatief media format op poten zetten: EDUbox financiële educatie. Er zijn twee versies van deze EDUbox, elk met een verschillend thema, maar beide dozen vullen elkaar aan. De ene doos kijkt naar “geld en ik” en de andere naar “geld in de wereld”. Het voornaamste doel van deze EDUbox is om de financiële educatie van jongeren te bevorderen.   
 
Voor wie?  
Bent je leerkracht in de 1ste graad ASO en/of TSO, en ben je op zoek naar materiaal rond financiële educatie voor jouw lessen?  

Hoe? 
Download de handleiding of bestel gratis online jouw EDUboxen.